Smerter i og rundt kneet kan ha mange årsaker og gi mange ulike plager og problemer. Noen av de vanligste problemene er hva vi kaller Hoppekne (Jumpers knee), Løpekne (Runners Knee), smertesyndromer rundt kneskålen (Patella-Femoralt Syndrom, eller andre smertetilstander som involverer kneskjellet), Meniskskader/-smerter, Osgood Schlatters (betennelse av innfestingen av senen under kneskjellet), andre betennelsestilstander rundt og i kneet og slitasjegikt i kneleddet (Gonartrose). Ved traumer og skader kan det også oppstå diverse skader til de ulike leddbåndene som korsbåndene (inne i kneet) eller støttebåndene/sidebåndene. Dersom disse er revet av eller slitt må annen undersøkelse vurderes for se omfanget før ev. behandling kan påstartes ved klinikken. Hos oss i Kiropraktorklinikken kan slike undersøkelser gjøres og vi kan sende deg videre for ev. bilder som CT, MR, Ultralyd eller røntgen av kneet for å vurdere omfanget av skaden før vi vurderer videre behandlingstiltak eller videre henvisning til ortoped eller operasjon.
Kiropraktorene ved Kiropraktorklinikken Horten har lang og god utdanning som legger grunnlag for trygg utredning og diagnostisering. I flere tilfeller samarbeider vi med din fastlege og/eller sykehus og spesialister når vi undersøker og utreder dine plager og legger opp et behandlingsforløp.
Meniskskade - smerter i kneleddet
Smerter inne i kneet - ofte på innersiden/foran eller bak i knehasen, akn være tegn på skade eller irritasjon av kneets menisk. Menisken er som en støtpute, holder kneet på plass og styrer bevegelsene - og er dermed også utsatt for slitasje og skader. Plager og smerter til menisken er vanlig og ikke farlig. Ofte kan dette hjelpes med konservativ behandling (ikke operasjon) med gode resultater. Behandling sammen med et treningsopplegg som går sammen med tilstand og annen behandling er også til god hjelp - og er noe vi i Kiropraktorklinikken alltid hjelper med. Meniskplager og menisksmerter behandles som regel best med manuell behandling sammen med råd, veiledning og et tilrettelagt øvelsesopplegg. Noen ganger kan også trykkbølgebehandling brukes med godt resultat. Alt dette får du tilrettelagt hos oss. I behandlingen brukes en rekke forskjellige metoder og teknikker for å redusere smerte og gjenopprette normal funksjon i ledd, muskler, bindevev og nervesystem.
Vanlige tegn / symptomer dersom knesmertene kommer fra menisken: - Skarpe smerter i noen stillinger av kneet, ofte foran og på innersiden, men kan også være bak i knehasen og litt "rundt om kring" - Kneet kan virke "tykt" da det kan oppstå hevelse inne i kneleddet - Konstant verking som kjennes som "inne i kneet" - Forverring ved bruk av kneet - spesielt i noen stillinger - Smertene varierer med bruk - Oppstår gjerne raskt / plutselig dersom skade, men mer gradvis dersom slitasje
De vanligste bakenforliggende årsakene til smerter fra menisken: - Akutte traume / skade i forbindelse med vridning eller støt - Feilfunksjoner i kneleddet, men også i ev. fot/ankel og/eller hofte - Nye aktiviteter over litt tid / overbelastning - Nytt fottøy
De vanligste behandlingene for smerter fra menisken: Det er mange ulike behandlingsmetoder vi kan ta i bruk for behandling av smerter og problemer til menisken. Ofte må vi undersøke og behandle flere områder for å korrigere eventuelle underliggende årsaker eller følgefeil som har oppstått. Innimellom må vi også inkludere din fastlege eller ortoped i behandlingsopplegget. Det unike med behandlingsopplegget for hver enkelt person er hvordan behandlingen bygges opp for hver og en og for hvert problem. Ingen problemstilling er helt lik og behandling må tilpasses hver enkelt.
Under behandlingen - eller noen ganger før vi kan sette i gang - må vi innhente andre undersøkelser - som f.eks. MR, CT, røntgen eller ultralydundersøkelse for å være helt sikre på hva vi har med å gjøre.
Noen ganger må vi også skrive ut sykmelding mens vi behandler slik at behandlingen går raskest og får mest mulig effekt - og varig effekt. Kiropraktorene ved Kiropraktorklinikken Horten kan både henvise deg til undersøkelser, ev. videre til ortoped eller nevrolog og kan også skrive ut sykmelding.
Behandling for smerter og plager til menisken kan bestå av: - Leddbehandling med manipulasjon eller mobilisering av stive og smertefulle ledd - Løsgjøring av stram og smertefull muskulatur - Spesifikk stillings- og funksjonskorreksjon av kneet og den aktuelle menisken - behandling av muskler, sener, ligamenter og leddkapsel med ulike metoder som: - trykkbølge / shockwave - laser - triggerpunktbehandling, massasje i ulike former, Graston etc. - veiledende informasjon om ergonomi og trening - råd om arbeidsteknikk - trenings- og øvelsesveiledning - øvelser en-til-en på klinikken - øvelser og trening i grupper ved klinikken
Løpekne og hoppekne
Løpekne /Runners knee Bakgrunn for betegnelsen Løpekne/Runners Knee er knyttet til at mange langdistanseløpere, men også hobbytrimmere utvikler dette plagebildet. Store løpedoser gir stor belastning på strukturer på utsiden av kne og lår, og tractus iliotibialis (lange støttebåndet fra hofte til kne) blir irritert der dette båndet glipper frem og tilbake over kneets ytterside (latin:laterale Femurkondyl). Slimposen mellom tractus-senen og benet kan også bli betent pga. mekanisk irritasjon. Løpekne/Runners Knee symptomene er først og fremst funksjonssmerter (gange/ løp) på yttersiden av kneet og litt under kneskjellet, dessuten lokale smerter ved berøring. Av og til fornemmer en "potetmelknirking" (krepitasjon) ved bevegelse eller berøring. Behandling av Løpekne/Runners Knee består av å frastå fra aktivitet som irriterer en periode sammen med et opplegg bestående av manuell behandling, tøyeøvelser og ev. styrkende øvelser for korrekt gjennomføring av aktiviteten. Trykkbølgebehandling er et trygt og effektivt terapitilbud. Noen ganger kan lokal injeksjon med kortison ha god effekt, spesielt ved slimposebetennelse, men vi ønsker å forsøke annen terapi før injeksjoner vurderes.
Hoppekne / Jumpers knee Jumpers knee / Hoppekne karakteriseres ved smerter i og rundt kneskålen. Smertene er vanligvis nederst på kneskålen (latin: Patella), noen ganger også på oversiden. Smerter som skyldes Jumpers knee / Hoppekne opptrer spesielt ved aktivitet som krever rask og stor kraftutvikling. Diagnosen kalles ofte "Patellar Tendinopati" og er vanlig innenfor idretten, særlig volleyball, håndball, fotball og skihopp. Symptomene graderes fra 1 – 4. De kan komme etter en enkelt belastningsdose eller debutere gradvis. Det er få indikasjoner for betennelse. I stedet sees vanligvis degenerative forandringer (slitasje) i overgangen der senen fester til knokkelen. I dagliglivet oppleves Hoppekne/Jumpers knee (Patellar Tendinopati) som smerter ved trappegang, bilkjøring, langvarig sitting osv. Behandling av Hoppekne/Jumpers Knee (Patellar Tendinopati) består av å frastå fra aktivitet som irriterer en periode sammen med et opplegg bestående av manuell behandling, tøyeøvelser og ev. styrkende øvelser for korrekt gjennomføring av aktiviteten. Trykkbølgebehandling er et trygt og effektivt terapitilbud og brukes ofte ved Hoppekne med gode resultater. Lokale injeksjoner med Kortison har ingen særlig effekt på denne tilstanden og skal ikke forsøkes som første tiltak da Kortison kan svekke senen og dens mulighet til å feste seg godt til knokkelen igjen.
Osgood Schlatters / Schlatters
Osgood Schlatters /Schlatters Schlatters oppstår på fremsiden av øvre del av skinnebenet der senen fra kneskjellet fester. Dette skjer oftest hos unge personer og ofte hos dem som driver med idrett. Dette er vondt for barnet / ungdommen! Tilstanden karakteriseres ved smerter under kneskålen - til kulen som er rett under kneskålen der senen fra kneskålen fester. Det vil være vondt å løpe, hoppe og gå etterhvert. Problemene oppstår gjerne når barnet/ungdommen begynner å utvikle kraft i lårmuskelene og senefestet ikke har klart å få nok styrke til å håndtere den nye kraften eller den økte belastningen enda. Man må ofte avstå fra aktivitet i lang tid dersom man håper på at det skal gå over av seg selv, hvilket det kan gjøre, men det kan ta veldig lang tid. Behandling hos Kiropraktorklinikken Horten har vist seg veldig effektiv. Det er få indikasjoner for betennelse i denne tilstanden. I stedet sees vanligvis degenerative forandringer (slitasje) og avrivninger av senevevet og/eller oppsmuldring av knokkelens innfesting. Behandling av Schlatters består av å frastå fra aktivitet som irriterer under behandlingsperioden sammen med et opplegg bestående av Trykkbølgebehandling, manuell behandling, tøyeøvelser og ev. styrkende øvelser for gradvis styrking av senefestet og knokkelen. Resultater ses ofte etter kort tid med behandling. Lokale injeksjoner med Kortison har ingen særlig effekt på denne tilstanden og skal ikke forsøkes som første tiltak da Kortison kan svekke senen og dens mulighet til å feste seg godt til knokkelen igjen.
Slitasje i kneet / Gonartrose
Slitasje i kneet eller også kalt Gonartrose, er en vanlig problemstilling i kneet etterhvert som vi blir eldre. Det er derimot en vanlig misforståelse at slitasje i kneet alltid vil gi smerter til kneet. Dersom man fortsatt har leddbrusk rundt knoklene, vil det ikke være direkte vondt fra slitasjen. Man kan allikevel oppleve smerter til kneet når man har slitasje, men det er ofte andre strukturer som skaper smertene enn slitasjen direkte. Derfor er det viktig å foreta en grundig undersøkelse hos kiropraktoren for å avdekke årsakene til knesmertene og om de kan knyttes til slitasjen direkte eller om det er andre årsaker som kan nyte godt av behandling. Vanlige tegn / symptomer dersom knesmertene kommer fra slitasje: - Stikkende smerter i noen stillinger av kneet, ofte "inne i kneet" - Kneet kan virke "tykt"/hovent da det kan oppstå hevelse inne i kneleddet ved bruk - Konstant verking som kjennes som "inne i kneet" - Forverring ved bruk av kneet - spesielt i noen stillinger - Smertene varierer med bruk - Begrensninger i bevegelse - Underliggende ulming i kneet i lang tid etter bruk
De vanligste behandlingene for smerter fra slitasje i kneet: Det er mange ulike behandlingsmetoder vi kan ta i bruk for behandling av smerter og problemer knyttet til slitasje i kneet. Ofte må vi undersøke og behandle flere områder for å korrigere eventuelle tilstander som påvirker og skaper ekstra belastning for kneet. Ofte inkluderer vi din din fastlege eller ortoped i behandlingsopplegget.
Under behandlingen - eller ofte før vi kan sette i gang - må vi innhente andre undersøkelser - som f.eks. MR, CT, røntgen eller ultralydundersøkelse for å være helt sikre på om det er slitasjen direkte som er grunn til smertene.
Behandling for smerter og plager knyttet til slitasje i kneet kan bestå av: - Leddbehandling med manipulasjon eller mobilisering av stive og smertefulle ledd - Løsgjøring av stram og smertefull muskulatur - Spesifikk stillings- og funksjonskorreksjon av kneet - Behandling i knespalten og ev. av muskler, sener, ligamenter og leddkapsel med ulike metoder som: - trykkbølge / shockwave - laser - triggerpunktbehandling, massasje i ulike former, Graston etc. - veiledende informasjon om ergonomi og trening - råd om arbeidsteknikk - trenings- og øvelsesveiledning - øvelser en-til-en på klinikken - øvelser og trening i grupper ved klinikken