Smerter i foten - hvorfor? Smerter i føttene er veldig vanlig, men veldig kjedelig og kan være svært smertefullt og aktivitetsbegrensende. Det er viktig å få bukt med det så fort som mulig så man igjen kan være fysisk aktiv. Smerter i føttene - og gjerne under føttene fra hælen til tærne rammer svært mange av oss. Kanskje ikke så rart når vi ofte beveger oss på hardt underlag, bruker mye det samme fottøyet i hverdagen og beveger oss ofte rutinemessig og ensformig igjennom hverdagene. Ofte får vi smerter bak i hælen, som kan være alt fra Hælspore til Plantar Fasciitt (betennelse i innfestingen av fotens muskler og bindevev bak/under hælen) eller der hvor Akillessenen fester bak på hælen. Videre kan vi få smerter under foten og fotbuen eller fremme ved tærne. Alle smerter har ulike årsaker til hvorfor de ofte oppstår - og dermed også ulik tilnærming til hvordan vi kan få bukt med dem. Felles for de fleste av disse smertene er at de ikke går over av seg selv ved å fortsette å gjøre det samme, men trenger en grundig undersøkelse og gjennomgang av funksjon og mobilitet og tilrettelegging av et behandlingsopplegg for å snu trenden og komme seg ut av uføret. Vedvarer problemene for lenge vi de ofte påvirke andre sstrukturer oppover i bena til legg, knær hofter, bekken og rygg. Når dette skjer vil det ta enda lenger tid å snu trenden og få bukt med problemet igjen.
Kiropraktorene ved kiropraktorklinikken Horten har lang og god utdanning som legger grunnlag for trygg utredning og diagnostisering. I flere tilfeller samarbeider vi med din fastlege og/eller sykehus og spesialister når vi undersøker og utreder dine plager og legger opp et behandlingsforløp.
Vanlige årsaker til smerter i foten og ankelen
Vi har alle opplevd smerter i foten og eller ankelen en gang eller flere i livet. De fleste gangene er dette helt ufarlig og går over av seg selv. Vi har vel alle sparket borti et bordben og kjent smerten stikke til. Vondt, men det gikk over. Men, når smerter vedvarer og over litt tid ikke viser tegn til å gi seg er det viktig å få det undersøkt og påstartet en behandling for å snu trenden.
De vanligste diagnosene for smerter i fot eller ankel: - Overtråkk, akutte eller gamle - Plantar Fasciitt (betennelse under hælen) - Hælspore (Betennelser under foten i lang tid eller flere ganger over lengre tid) - Mortons Nevrom (Betennelse nerveirritasjon mellom tær) - Senebetennelse under fotbuen - Hallux Valgus (skjev storetå) - Hallux Rigidus (stiv storetå) - Stressfractur (brudd i et fotben) Mange opplever god hjelp hos Kiropraktorklinikken Horten for smerter og problemer i føtter og ankler. Kiropraktorens viktigste oppgave vil alltid være å utelukke alvorlige årsaker til smerten som da evt. krever legebehandling. I behandlingen brukes en rekke forskjellige metoder og teknikker for å redusere smerte og gjenopprette normal funksjon i ledd, muskler, bindevev og nervesystem.
De vanligste bakenforliggende årsakene til vondt i fot eller ankel: - Akutte feilfunksjoner (leddlåsninger) i leddene i ankelen og eller videre ut i føtter og tær - Øm og stram muskulatur i leggen foran eller bak eller under foten - Dårlig funksjon og bevegelse i foten og ankelen (stiv og stram) - Ensidige bevegelser over tid - Nylig endring av fottøy - Nylig endring av bevegelsesrutiner - som f.eks. nytt treningsprogram - Stressfractur / -brudd i et fotben - Senebetennelser
Behandling av ulike problemer i fot og ankel
Det er mange ulike behandlingsmetoder vi kan ta i bruk for behandling av smerter og problemer til føtter og ankler. Ofte må vi undersøke og behandle flere områder for å korrigere eventuelle underliggende årsaker eller følgefeil som har oppstått. Innimellom må vi også inkludere din fastlege eller en ortoped behandlingsopplegget. Det unike med behandlingsopplegget for hver enkelt person er hvordan behandlingen bygges opp for hver og en og for hvert problem. Ingen problemstilling er helt lik og behandling må tilpasses hver enkelt.
Under behandlingen - eller noen ganger før vi kan sette i gang - må vi innhente andre undersøkelser - som f.eks. MR, CT, røntgen eller ultralydundersøkelse for å være helt sikre på hva vi har med å gjøre.
Noen ganger må vi også skrive ut sykmelding mens vi behandler slik at behandlingen går raskest og får mest mulig effekt - og varig effekt. Kiropraktorene ved Kiropraktorklinikken Horten kan både henvise deg til undersøkelser, ev. videre til ortoped eller nevrolog og kan også skrive ut sykmelding.
Behandling kan bestå av: - leddbehandling med manipulasjon eller mobilisering av stive og smertefulle ledd - Løsgjøring av stram og smertefull muskulatur - Holdnings- og funksjonskorreksjon - behandling av muskler, sener, ligamenter og leddkapsel med ulike metoder som: - trykkbølge / shockwave - laser - triggerpunktbehandling, massasje i ulike former, Graston etc. - veiledende informasjon om ergonomi og trening - råd om arbeidsteknikk - trenings- og øvelsesveiledning - øvelser en-til-en på klinikken - øvelser og trening i grupper ved klinikken