Smerter i og ved halebenet er ikke like vanlig som ryggsmerter, men kan allikevel forekomme ganske hyppig. Det er flere strukturer som kan gi opphav til smerter i og ved halebenet og smerter i halebenet kalles for Coccydynia. Halebenet er nedre del av bekkenet og plager og problemer her kan gi veldig lokale smerter til tuppen av halebenet, men også plager og smerter til underlivet, setet og frem mot lyskene. De kan være forårsaket av problemer i leddet som forbinder halebenet til bekkenet (Os. Sacrum) eller komme fra bekkenleddene (Iliosacralleddene). Videre kan smertene også stamme fra bløtvev som muskler, sener og bindevev i området. Kiropraktorene ved kiropraktorklinikken Horten har lang og god utdanning som legger grunnlag for trygg utredning og diagnostisering. I flere tilfeller samarbeider vi med din fastlege og/eller sykehus og spesialister når vi undersøker og utreder dine plager og legger opp et behandlingsforløp.
Vanlige årsaker til smerter i halebenet eller området rundt
Smerter i og rundt halebenet er som regel ufarlige og stammer fra enkle problemer i muskler og ledd. Noen ganger kan de stamme fra mer alvorlige årsaker, og det er viktig for kiropraktoren å undersøke grundig og finne den underliggende årsaken før behandling kan påbegynnes. Dette er kiropraktorene ved Kiropraktorklinikken Horten og Åsgårdstrand utdannet til og har lang erfaring i.
Mange opplever god hjelp hos Kiropraktorklinikken Horten og Åsgårdstrand for smerter i og rundt halebenet. Kiropraktorens viktigste oppgave vil alltid være å utelukke alvorlige årsaker til smerten som da evt. krever legebehandling eller utvidede undersøkelser. I behandlingen brukes en rekke forskjellige metoder og teknikker for å redusere smerte og gjenopprette normal funksjon i ledd, muskler, bindevev og nervesystem.
Vanlige tegn / symptomer dersom brystsmertene kommer fra muskler og ledd: - Skarpe smerter direkte til halebenet - Smertene stråler fra halebenet til setet eller underlivet - Konstant verk som kan vare i timer eller dager - Forverring ved når sitter - Smertene varierer med kroppsstillingen og bevegelser - Tidligere fall på rumpa
De vanligste bakenforliggende årsakene fra muskler og ledd: - Akutte feilfunksjoner (leddlåsninger) i bekkenleddene - Øm og stram muskulatur i setet og/eller underliv - Dårlig holdning når sitter - Anspenthet og ensidige arbeidsstillinger - Fall på rumpa - Hofteproblemer - Skiveprolaps i ryggen - Kompresjonsfraktur (brudd i ryggen) og osteoporose (benskjørhet)
Behandling av ulike problemer i og rundt halebenet
Det er mange ulike behandlingsmetoder vi kan ta i bruk for behandling av smerter og problemer i og rundt halebenet. Ofte må vi undersøke og behandle flere områder for å korrigere eventuelle underliggende årsaker eller følgefeil som har oppstått. Innimellom må vi også behandle halebenets ledd mot bekkenet. Det innebærer å gripe halebenets tupp og mobilisere leddet. Dette kalles for en "intern halebensjustering" og er en effektiv behandlingsform når smerten stammer fra leddfunksjonen i mellom halebenet og bekkenbenet. Det unike med behandlingsopplegget for hver enkelt person er hvordan behandlingen bygges opp for hver og en og for hvert problem. Ingen problemstilling er helt lik og behandling må tilpasses hver enkelt.
Under behandlingen - eller noen ganger før vi kan sette i gang - må vi innhente andre undersøkelser - som f.eks. MR, CT, røntgen eller ultralydundersøkelse for å være helt sikre på hva vi har med å gjøre.
Noen ganger må vi også skrive ut sykmelding mens vi behandler slik at behandlingen går raskest og får mest mulig effekt - og varig effekt. Kiropraktorene ved Kiropraktorklinikken Horten kan både henvise deg til undersøkelser, ev. videre til ortoped eller nevrolog og kan også skrive ut sykmelding.
Behandling kan bestå av: - leddbehandling med manipulasjon eller mobilisering av stive og smertefulle ledd - Løsgjøring av stram og smertefull muskulatur - Holdningskorreksjon - behandling av muskler, sener, ligamenter og leddkapsel med ulike metoder som: - trykkbølge / shockwave - laser - triggerpunktbehandling, massasje i ulike former, Graston etc. - veiledende informasjon om ergonomi og trening - råd om arbeidsteknikk - trenings- og øvelsesveiledning - øvelser en-til-en på klinikken - øvelser og trening i grupper ved klinikken