Gravide
Et svangerskap kan by på en del utfordringer ettersom magen vokser og kroppen forandrer seg. For den gravide finnes det mange gode grunner for å velge et medikamentfritt behandlingsalternativ.
Utover i svangerskapet vil kroppen forandre seg i stor grad. Magen vokser, svaien i ryggen blir større, vekten øker, krumningen i brystryggen blir større og magemusklene øker i lengde. Dette er bare noen av de mange forandringer som oppstår i løpet av 9 måneder. I tillegg vil kroppen undergå hormonelle forandringer; blant annet for å gjøre fødselen lettere. Alle disse faktorene er med på å gjøre kvinnen utsatt for muskelskjelettplager i denne perioden. De vanligste problemene som oppstår i svangerskapet er: Rygg- og bekkensmerter grunnet bekkenlåsning eller bekkenløsning. Det kan oppstå smerter mellom skulderbladene, smerter i brystkassen, nakke- og skuldersmerter, hodepine og migrene, smerter i håndledd eller ankler. Snakk med din kiropraktor som kan gjøre svangerskapet lettere for deg.
Kiropraktorene ved Kiropraktorklinikken Horten behandler daglig gravide og deres etter hvert nyfødte barn. Vi vil undersøke hver enkelt tilstand individuelt og legge opp et behandlingsopplegg for hver person. Det er viktig å finne rette grunnen til plagene da dette vil bestemme den rette behandlingsmåten. Kiropraktorklinikken jobber i nært samarbeid med flere helsearbeidere. Kiropraktoren, som er primærkontakt i det norske helsevesen, vil være den styrende behandleren som legger opp det rette behandlingsopplegget for den gravide. Alle konsultasjoner starter hos kiropraktoren som vil undersøke, diagnostisere og legge opp korrekt behandling videre.
Vanlige plager hos den gravide er:
- Bekkenlåsning
- Bekkenløsning
- Ryggsmerter
- Symfysesmerter
- Brystryggsmerter
- Nakkesmerter / Skuldersmerter
- Hodepine / Migrene
- Håndleddsmerter / Håndsmerter
- Smerter til sete og i ben
- Fotsmerter / Ankelsmerter
Bekkenlåsning:
Dette er den vanligste plagen som gravide oppsøker kiropraktor for. Det er ofte de selv har blitt fortalt av fastlege, fysioterapeut eller andre at dette er "bekkenløsning", men faktum er at de fleste ikke har bekkenløsning tidlig i svangerskapet, men dette kommer som regel noe senere. Når kroppen forandrer form og vektfordelingen i kroppen forandrer seg, får kroppen andre akser å bevege seg om. Vekten foran med voksende mage og bryster gir en større svai til korsrygg og krumning til brystrygg. Bekkenet vil da måtte "vri seg" ut av normal stilling for å kompensere for dette. En helt normal og bevegelig rygg vil tåle dette uten særlige problemer, men dersom bekkenet har redusert bevegelse vil dette kunne gi smerter og problemer. Smertene kan være lokale til der låsningen ligger, eller den kan gi smerter videre ned i sete eller lår og også noe oppover i korsryggen. Noen vil også få hoftesmerter eller lyskesmerter fordi hoftene må nå gjøre noe av jobben bekkenet skulle ha gjort - noe som igjen skaper belastningsfeil og påfølgende smerter.
Bekkenlåsning er en tilstand andre enn kiropraktoren har vanskelig for å diagnostisere. Det kreves en meget nøyaktig undersøkelse og håndlag samt kunnskap om disse problemene. Det er også stort sett kun kiropraktoren som kan korrigere disse tilstandene, og det er derfor kiropraktoren burde være ditt første stoppested for plager under graviditeten.
Korreksjonen av disse problemene består i å normalisere funksjonen av bekkenet og dertil tilhørende områder som hofter og korsrygg. Det er heller ikke uvanlig at føtter og ankler og knær også må undersøkes og korrigeres. Bekkenet kan også til tider være årsak til problemer videre oppover i systemet, som f.eks. brystryggsmerter, smerter i brystkassen, nakke-, og skuldersmerter og hodepine/migrene.
Bekkenløsning:
Smerter i rygg, bekken eller mot symfysen under eller etter graviditet kan være symptomer på bekkenløsning. Det er viktig å skille bekenløsnin fra bekkenlåsning da smertested og symptomer kan være ganskelike i de to forskjellige tilstandene. Dette gjør kiropraktoren.
Under svangerskapet skilles det ut hormoner som gjør at leddbånd i bekkenringen blir elastisk. Hos noen kvinner kan dette oppleves som smertefullt og plagsomt. Vi kaller det da for bekkenløsning.
Smertene er gjerne relatert til belastning og lokalisert til bekkenledd og symfysen. Utstrålende smerte til seteregion og ben er ikke uvanlig. Smertene tiltar i løpet av dagen og forverres ved bevegelse/belastning. Symptomene lindres ved ro.
Symptomer på bekkenløsning kan være veldig plagsomt, men det er viktig å være klar over at i de aller fleste tilfellene går plagene over kort tid etter fødsel. Bekkenløsning ligner en kronisk forstuing og vil bli behandlet med samme forsiktighet. Ofte vil kiropraktoren finne nærliggende ledd og muskler med feilfunksjoner. Disse korrigeres på en skånsom måte. Råd, veiledning og øvelser er en del av behandlingen.
Ryggsmerter:
Smerter i korsrygg og brystrygg er ganske vanlige under svangerskapet. Grunnen er som oftest forandringene i kroppens holdning. Mage og bryster vokser og kompenseres med svaiing av korsrygg og krumning av brystrygg. Korsryggsvaien gjør at belastningen og vekten flyttes bakover på ryggvirvlene og dermed belaster områder som egenlig ikke skal ha denne belastningen. Disse leddene kalles facet ledd eller bueledd. Når disse leddflatene irriteres skapes det smerter lokalt i ryggen, eller smerter som kan gå i sete- og eller i bena. Problemet vil også skape muskelspenninger og triggerpunkter i korsryggsmuskulaturen som også behøver å løses opp.
Behandlingen består i å normalisere bevegelsen i korsryggen, gi råd og øvelser som avlaster problemet og deretter korrigere muskelproblemet som har oppstått som en følge av holdningsendring og bueleddsirritasjonen.
Det er viktig at behandlingen skjer i korrekt rekkefølge for at bedring skal oppnås og vare. Dersom man begynner i "feil ende" vil behandlingen kunne ha kortvarig effekt.
Smerter i brystryggen kommer av at korsryggen er svai og brystryggen krummer. Krummingen og den økende vekten foran på kroppen skaper økende belastninger for skuldermuskler, og igjen blir belastningen på ryggvirvler og ledd feil i brystryggen. Smerten kan både oppleves som stikkende/skarp eller som brennende/sviende. Behandlingen er som regel enkel for å oppnå smertelindring, men her er det også viktig med råd og veiledning av den gravide for at bedringen skal bli varig.
Symfysesmerter:
Smerter foran i symfysen, eller skambenet, kommer som regel fra en bekkenløsningsproblematikk. Denne smerten må ikke forveksles fra lyskesmerter som kan stamme fra andre problemer og som kan være enklere å behandle.
Bekkenløsningen skapes av hormonforandringer som løser opp vevet rundt leddene i bekkenet. Dette vevet er som regel meget stramt for å holde bekkenringen intakt, men under svangerskapet skal kroppen forberede seg på å føde. Bekkenløsning er normalt og skal skje de siste uker før fødselen, men dersom den skjer tidlig i svangerskapet kan dette medføre plager i større eller mindre grad hos den gravide.
Siden bekkenringen består av 3 ledd (2 bekkenledd bak og 1 symfyseledd foran) er det ikke mange ledd å distribuere hele vekten fra overkroppen på. Derfor vil det kunne gi smerter til symfysen i samspill med problemer bak i bekkenet, eller oppstå som en helt separat smerte foran. Dette undersøker kiropraktoren og finner ut av årsaken, forklarer problemet og legger opp et behandlingsopplegg med råd og veiledning, samt behandling og øvelser.
Nakkesmerter og skuldersmerter:
Nakke- og skuldersmerter kommer igjen ofte fra vekt og holdningsforandringene i kroppen. Belastningen forandres og legges på nye "gale" steder i nakke og skuldre og smerter oppstår etter hvert grunnet dette. Det er ikke uvanlig at kiropraktoren må undersøke og behandle kroppen lenger ned enn der symptomet er for å korrigere og løse problemet med nakke og skuldersmerter - som igjen kan være opphav til hodepine og migrene.
Hodepine og migrene:
Det er flere forskjellige årsaker til hoderelaterte symptomer som hodepine, migrene og svimmelhet. Den vanligste grunnen under svangerskapet, er spenninger grunnet feilholdninger i nakke og rygg p.g.a. vekt- og akseforandringer i resten av kroppen. Hormonelle forandringer kan også være årsaken, men det er viktig å undersøke nakke- og ryggsøylen og dens nærliggende muskulatur for å se om svaret kan ligge her. Dette for å unngå evt. medikamentell behandling der det ikke er nødvendig, spesielt under graviditeten.
Hånd-, håndledd-, fot - og ankelsmerter:
Her kan årsaken til disse plagene ligge i feilfunksjon i leddene og spenning i muskulaturen. Håndledd og ankel har mange bein og ledd og det er lett at det oppstår funksjonsfeil her. Disse feilene kan ligge der i lang tid uten at personen selv kjenner dem (som f.eks. et gammelt overtråkk). Smerter kan oppstå lenge etter og årsaken til at smertene da dukker opp kan være trivielle ting. Det kan til og med kun være som en følge av vektøkning i svangerskapet - dermed blir belastningen forandret for fot og ankel og smerter kan oppstå grunnet gamle problemer, eller kroppen kan ha tatt til seg og oppbevart mer vann enn vanlig og dermed er litt "oppblåst". Dette skaper igjen dårligere plass for nerver og blodkar og bevegelsen i ledd vil kunne "få mindre plass" og dermed skape smerter.
Igjen vil kiropraktoren undersøke problemet for å finne hovedårsaken for deretter eventuelt legge opp en behandlingsrekkefølge.
Husk at kiropraktoren er der for å gi deg et godt svangerskap, lindre evt. plager, korrigere bekkenfeil slik at fødselen skal gå lettere og følge deg opp etter svangerskapet og fødselen. Kiropraktoren undersøker også barnets muskelskjelettsystem (bevegelsessytem) etter fødselen for å se om det har oppstått problemer under graviditeten eller fødselen.
Etter graviditeten:
Her er det noen ganger viktig å følge opp problemer under svangerskapet - en slags "ferdigbehandling". Her er det også noen ganger viktig med råd og veiledning for den videre vei.
Etter fødselen vil kroppen gradvis forandre seg tilbake til normal tilstand. Mange vil imidlertid oppleve at "verden" har forandret seg, og at kroppen ikke fungerer like lett som tidligere. Da kan det være greit å ha en kiropraktor som kan hjelpe deg i gang igjen.
Det er viktig at man er litt tålmodig de første ukene. Gi kroppen tid til å finne seg selv igjen. Magemusklene, rygg- og hoftemusklene og ikke minst musklene i bekkenbunnen har vært utsatt for store påkjenninger og forandringer. Disse trenger tid etter fødselen. Noen uker senere vil man gå inn i en fase hvor musklene trenger trening. Kiropraktoren kan gi deg veiledning om hvordan du skal gå frem, og hva du kan bidra med selv. Vedvarende bekkensmerter etter fødsel bør utredes av kiropraktor. Ofte finner man feilfunksjoner i ledd og muskler som kan behandles på en enkel og skånsom måte.
Øvelser:
Det er viktig at kiropraktoren legger opp behandlingsopplegget, men her er noen øvelser og filmer som kan være gode å bruke som hjemmebehandling:
(Lenkesider åpnes i nytt vindu)